Elvesztél a lépcsőtípusok között? – Engedd meg, hogy útbaigazítsunk!

A lépcsők világában könnyű elveszni a sokféle stílus és kialakítás között. Ez a cikk segít eligazodni a lépcsők világában, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg otthonod számára.

A Solymos-Design által készített 8 lépcsőtípus mindenki számára kínál tökéletes megoldást. Ismerkedj meg velük röviden!

  1. Lebegő lépcső: A lebegő lépcsők a modern építészet egyik csúcspontjai, ahol a lépcsőfokok úgy tűnnek, mintha a levegőben lebegnének. Kiválóan illenek modern enteriőrökbe.
  1. Középtartós lépcső: Erős, karakteres tartó gerinc felel a lépcső terhéért teljes egészében. Ennél a lépcsőtípusnál nincs szükség oldalsó fali rögzítésre, így nagy előnye, hogy bárhová elhelyezhető a térben.
  1. Üveg tartóvázas lépcső: Légies és tiszta megjelenésű, ahol az üveg tartóváz a modern és elegáns stílus jelképe. Tökéletes választás azoknak, akik szeretik a fényt és a tágasságot.
  1. Fém tartóvázas lépcső: Egy fémből készült tartóváz adja a fő szerkezetét, amely nagy szilárdságának köszönhetően vékony, elegáns lépcső kialakítását teszi lehetővé. Ideális választás modern, loft stílusú otthonokba.
  1. Hajtogatott lépcső: Egyedi megjelenés, mert azonos vastagságú lépcsőlapokat és homloklapokat használunk, amely különleges, hajtogatott formát hoz létre.
  1. Tömörfa lépcső üvegkorláttal: A tömörfa melegsége és az üveg eleganciája egyesül ebben a típusban, tökéletesen illeszkedik a természetes anyagokat kedvelő otthonokba.
  1. Hárfalépcső: A hárfalépcső egyedi, művészeti alkotásként is felfogható. A lépcsőfokokat és a korlátot összekötő „hárfahúrok” különleges látványt nyújtanak.
  1. Függesztett lépcső: Modern és innovatív megoldás, ahol a lépcsőfokok a karfára vannak függesztve, létrehozva egy légies hatást.

Nem könnyű a nyolc típus közül választani, és emellett a lépcsőket megkülönböztethetjük alakjuk szerint is. Érdemes már a ház tervezése során megnézni, melyik tetszik és eszerint alakítani az építészterveket!  

Egyenes lépcső: Ez a leggyakoribb és legegyszerűbb formájú lépcső, amely egyenes vonalban halad fel.

Pihenős lépcső: Ennél a lépcsőnél a folyamatos emelkedés megszakad egy vagy több helyen „pihenővel”, ami kényelmet biztosít a felhasználónak. A pihenő nem más, mint a lépcsőfokok közötti közlekedőrész, amelyet főként a fordulókban alkalmazunk, hogy az a lehető legbiztonságosabb lehessen. Így nincs szükség háromszög alakú lépcsőfokokra. Abban az esetben is alkalmazhatunk pihenőket, ha a térben egymás után már túl sok lépcsőfok következne. Általában pihenő nélkül 20 lépcsőfok az a mennyiség, ami még kényelmes.

Húzott fokú lépcső: létezik negyedfordulós (90 fokos) és félfordulós, azaz 180 fokos lépcső. Ez a klasszikus forma, így gyakran az építészek ilyen alakú lépcsőt terveznek a házba „helytakarékosság” és megszokás miatt. Térkímélő megoldást nyújtanak és elegáns megjelenést kölcsönöznek.

Ha az építésztervek már készen vannak, akkor a lépcső alakját minden esetben a rendelkezésre álló hely határozza meg. A lépcső hosszát bekorlátozhatja a födémnyílás mérete is. A lépcsőn haladva nem lehet kisebb a magasság 2,1m-nél a lépcső és a plafon (födémnyílás széle) között. 

Ha elegendő hely van a lépcső számára, akkor lehet egyenes vagy esetleg pihenős a lépcső. Ha kevesebb a hely, akkor szükségesek a húzott (háromszög alakú) lépcsőlapok. 

A lépcsőlapok anyaga

Ha már tudod a lépcső alakját és típusát is, a következő nagy választás a lépcsőlapok anyaga. Mi, a Solymos-Designnál háromféle burkolatot kínálunk: valódi fafurnért, GetaCore kompozitot és látszóbetont. 

Minden anyag sajátos tulajdonságokkal bír, mint a színválaszték, kopásállóság és stílus, amelyek befolyásolják a lépcső végső megjelenését és illeszkedését az otthonod stílusához.

A valódi fafurnér azoknak ajánlott, akik a természetes anyagok melegét és eleganciáját szeretnék otthonukban viszontlátni. Minden általunk készített lépcsőnél odafigyelünk arra, hogy a lépcsőlapok színe harmonizáljon a lakásban található többi faanyag, például a parketta, a belső ajtó színével.

A GetaCore kompozit egy modern anyag, mely széles színválasztékban kapható. Tökéletesen, illesztékmentesen bevonja a lépcsőlapot, így könnyen tisztítható és magas kopásállóssággal rendelkezik.

A látszóbeton burkolat különösen jól mutat minimalista stílusú otthonokban. A látszóbeton, vagyis a mikrocement burkolat erős, tartós és egyszerűen karbantartható, ideális választás azoknak, akik egyedi megjelenést és modern megoldásokat részesítenek előnyben.

A felsorolt szempontok segítenek eligazodni a lépcsők sokféleségében, hogy megtaláld a tökéletes megoldást leendő otthonodba! Minden lépcsőtípus, alakzat és anyag más-más hangulatot és funkciót képvisel, így fontos, hogy a stílusodhoz és igényedhez leginkább illőt válaszd. 

További tippekért töltsd le a „Lépcsőtervezési kisokos„-t!